Home Nieuws Afwijzing bezoek Turkse politica – deze ‘Politici’ kwamen Nederland probleemloos binnen

Afwijzing bezoek Turkse politica – deze ‘Politici’ kwamen Nederland probleemloos binnen

Het bezoek van de Turkse politica Fatma Sahin aan Nederland is volgens het AD afgelast na overleg met Turkije, omdat men tot de conclusie kwam dat het bezoek momenteel onverstandig is. Sahin zou in het kader van vrouwendag een samenkomst hebben met een groep vrouwen. Volgens de nieuwe Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok hebben beide landen goed overleg gevoerd over het onderwerp. Sahin is de zoveelste politicus die wordt geweigerd door de autoriteiten in Nederland. Politici die wapens vervoerden voor een terreurbeweging en een begrafenis bijwoonden van een zelfmoordterrorist, kwamen Nederland probleemloos binnen. Ook Egyptische coupgeneraals en een parlementslid konden probleemloos een speech houden over het succes van het militaire junta-regime van Sisi. 

Advertentie

Fatma Sahin, die zaterdag zou spreken met vrouwen in een moskee in Deventer, is oud-minister van Gezinszaken voor de AK-Partij en de huidige burgemeester van Gaziantep, een stad met twee miljoen inwoners waar 500.000 Syrische vluchtelingen worden opgevangen. Na gezamenlijk overleg zou besloten zijn dat ze niet komt spreken met een groep vrouwen in het kader van vrouwendag.

Hoe anders was de geruisloze ontvangst van politici in Nederland die de Turkse autoriteiten ontvluchtten, nadat ze de begrafenis van een zelfmoordterrorist bezochten en zware wapens leverden aan de terreurbeweging PKK.

Voormalig HDP-parlementariër Tuba Hezer, die de begrafenis bezocht van de zelfmoordterrorist Abdulbaki Somer, die in februari 2016 29 mensen om het leven bracht in Ankara, kon Nederland in 2016 zonder problemen bezoeken. Een aangekondigd evenement van HDK-Oost Nederland en HTIF in Arnhem werd op het allerlaatste moment verplaatst naar een onbekende locatie, maar kon toch plaatsvinden.

In april 2017 was Faysal Sariyildiz, inmiddels ex-HDP-parlementariër aanwezig op het Malieveld om daar een groep toe te spreken. Ook in november 2017 was Faysal Sariyildiz in Nederland, dit keer in Amsterdam. Sariyildiz vluchtte in augustus 2015 naar Frankrijk en vroeg daar asiel aan toen de anti-terreuroperaties tegen de terreurbeweging PKK in Zuid-Oost Turkije begonnen. Later werd duidelijk dat Sariyildiz in juli 2015, een maand voor zijn vlucht, zijn parlementaire onaantastbaarheid had misbruikt om zware wapens voor de terreurgroep PKK te vervoeren.

In februari 2018 bezochten Egyptische coupgeneraals en een parlementslid in aanloop naar de ‘verkiezingen’ in Egypte een zaaltje in Amsterdam om te vertellen over de ‘successen’ van het junta-regime van Sisi, die de democratisch gekozen regering van Morsi afzetten om aan de macht te komen. Volgens de Egyptische oppositie zou het viertal onder controle staan van de militaire inlichtingendienst.

De diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland zijn langere tijd verslechterd, onder andere doordat de terreurbeweging PKK Nederland als basis gebruikt van waaruit het fondsen werft om terreur in Turkije mee te bekostigen. Vorig jaar werden verschillende Turkse diplomaten en politici verhinderd om de eigen diplomatieke posten in Nederland te bereiken. Uit vertrouwelijke stukken van het NCTV is inmiddels gebleken dat er geen sprake was van een verstoring van de openbare orde. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam gaf later aan dat de politie zelfs het bevel had gekregen om te schieten. Mensen die zich uit steun bij het Turks consulaat in Rotterdam verzamelden, werden destijds het slachtoffer van politiegeweld. Ook journalisten moesten het ontgelden. Nederland trok vorige maand haar ambassadeur officieel terug uit Turkije, nadat de ambassadeur al sinds maart 2017 niet meer naar zijn post in Turkije terug mocht keren.

Turkije wil dat de Nederlandse autoriteiten de terreurbeweging PKK aanpakken. De PKK staat evenals ISIS op de EU-terreurlijst en is verantwoordelijk voor 40.000 doden.