Home Entertainment “Afscheid” Jim Clancy bij CNN na kritiek op Israël

“Afscheid” Jim Clancy bij CNN na kritiek op Israël

De wereldberoemde nieuwsanker van CNN, Jim Clancy, verliet het mediabedrijf na een Twitter-ruzie met wat hij noemde het “Hasbara team”, verwijzend naar de public relations machine van Israël in het buitenland en haar supporters op social media.

Advertentie

“Na bijna 34 jaar gewerkt te hebben bij het Cable News Network, is de tijd aangebroken om afscheid te nemen!” schrijft Clancy in een memo aan zijn inmiddels ex-collega’s, verkregen door het nieuwsblog TVNewser. “Het is mij een waar genoegen geweest om samen met jullie te hebben gewerkt al die jaren.”

CNN bevestigde zaterdag dat de doorgewinterde nieuwscorrespondent het bedrijf heeft verlaten.
Zijn ontslag kwam na een week waarbij hij betrokken was bij een ruzie op Twitter die begon toen hij een bericht plaatste over de denigrerende cartoons van Charlie Hebdo.

Het Twitter account van Clancy is inmiddels verwijderd, maar de Tweets die hij postte in de ruzie waren reeds gepubliceerd op verschillende websites, zoals Gawker, Twitchy en Mediaite.

Zo Tweette hij op 7 januari “De cartoons hebben de profeet NOOIT bespot. Ze bespotten hoe lafaards zijn woorden verstoorden”.
Oren Kessler, een research director bij het in Washington gevestigde “Stichting voor de Verdediging van Democratieën” sprak Clancy tegen en noemde zijn bewering “absoluut onwaar”, omdat volgens hem “Charlie Hebdo ook in het verleden een doelwit geweest zou zijn, toen de redactie voor één van de edities de profeet als gastredacteur zei te hebben”.

In reactie op Oren Kessler tweette Clancy: “Hasbara?”. De definitie van het Hebreeuwse woord “hasbara” is “uitleg”, maar in discussies over Israël en Palestina, wordt het gebruikt als een term die verwijst naar de promotie en het uitdragen van positief nieuws over Israël en het Zionisme of het maken van propaganda voor Israël. Ook pogingen om doelgericht de aandacht af te leiden van het Palestijnse leed wordt door velen gezien als “Hasbara”.

Andere gebruikers van social media, waaronder een aantal openlijke pro-Israël bloggers, veroordeelden Clancy’s tweets, waarop hij antwoordde: “Deze accounts zijn onderdeel van een campagne om PR te doen voor #Israel @JewsMakingNews @elderofziyon Niets illegaals – maar PR niet HR: Rechten van de Mens [sic]. ”

Clancy, de voormalige nieuwsanker van het globale nieuwsprogramma “The Brief,” sprak niet over de reden van zijn aftreden. Zijn biografie op de CNN website bij de sectie “Nieuwsankers en verslaggevers” is inmiddels verwijderd.

Clancy’s aftreden werd onmiddellijk gevierd door zijn tegenstanders, waaronder de pro-Israël blogger “Elder of Ziyon” die tweette “Elder boekt resultaten! Jim Clancy ontslagen bij CNN.“

De Tweets:
Clancy1

Clancy2