Home Nieuws Afrikaans-Turkse Mesut wil eerste zwarte burgemeester van Turkije worden

Afrikaans-Turkse Mesut wil eerste zwarte burgemeester van Turkije worden

Twitter @MesutMercan35

De Afrikaans-Turkse Mesut Mercan (47) heeft zich kandidaat gesteld voor de gemeente Selcuk in Turkije voor de aanstaande verkiezingen op 31 maart. Mercan zou, indien gekozen, de eerste Afrikaans-Turkse burgemeester van Turkije worden en heeft zich kandidaat gesteld voor de rechts-conservatieve Demokrat Parti.

Als ik word gekozen, zullen de ogen van de wereld op Izmir en Selcuk gericht zijn. Ik ben de eerste zwarte Turkse nationalistische burgemeesterskandidaat en stel je eens voor dat ik de eerste burgemeester word,” aldus Mercan, wiens voorvaderen behoren tot de Dinka-stam in Soedan van waaruit zij vier eeuwen geleden geëmigreerd zijn naar Anatolië onder het Ottomaanse rijk.

Mercan is geboren in Tripoli, waar zijn vader op dat moment werkte, en bracht zijn jeugdjaren door als model en amateurvoetballer, maar legde zich later toe op handel. Mercan zegt dat hij zich, net als zijn familie voor hem heeft gedaan, wil inzetten voor het welzijn van zijn land. Hij wil zich onder andere inzetten voor het versterken van sociaal-culturele banden en handelsrelaties tussen Turkije en Afrikaanse landen.

Een kort interview van TRT World met Mesut Mercan uit 2018.

Afrika bestaat uit 56 landen, heeft een populatie van 2 miljard mensen en vruchtbare landbouwgronden. Dit kan beter benut worden. Selcuk is mijn moedergrond. En ik wil deze mogelijkheden ook op de beste manier voor Selcuk benutten,” aldus Mercan. Mercan geeft aan dat hij daarnaast wil werken voor een beter milieu, bereikbaarheid, infrastructuur en tal van culturele projecten in zijn gemeente.

Het westen van Turkije en in mindere mate delen van Antalya en Adana kennen een grote Turks-Afrikaanse gemeenschap wiens wortels terug te voeren zijn tot in de 15e eeuw.

Een korte video over de Afro-Turkse gemeenschap in Turkije:
https://www.facebook.com/dutchturksNL/videos/1967072393508907/