Home Nieuws AD verdraait conclusies SCP-rapport naar “Moslims negatief over Nederland”

AD verdraait conclusies SCP-rapport naar “Moslims negatief over Nederland”

Het Algemeen Dagblad verdraait conclusies uit het SCP-rapport “De religieuze beleving van moslims in Nederland” naar de misleidende kop “Moslims negatief over Nederland”.

Advertentie

Politiek Neutraal (PN) deed onderzoek naar het AD-artikel “SCP: Veruit meeste moslims negatief over Nederland” en komt tot de conclusie dat het artikel een selectieve weergave is van conclusies uit het rapport. De misleidende kop wordt door de MediaMonitor onverantwoord en onzorgvuldig genoemd.

Het AD parafraseert volgens PN “Het vertrouwen in de regering en de politie is onder alle moslimgroepen niet groot. Ook delen zij de perceptie van een niet al te positief en soms vijandig maatschappelijk klimaat,” om tot de kop te komen dat moslims negatief staan tegenover Nederland. Het gaat in het rapport echter om de regering en de politie, en niet over Nederland of de inwoners van Nederland. Daarnaast gaan de conclusies uit het rapport niet over de waardebegrippen positief of negatief, maar over vertrouwen.

De journalist verantwoordelijk voor het artikel, Edwin van der Aa, vervolgt de foutieve verhaallijn een dag later in een aanvullend artikel met minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken wordt ondervraagd en de auteur schrijft dat Koolmees zegt “Niet verbaasd te zijn” [over dat moslims negatief (zouden) zijn over de samenleving], terwijl dit niet de letterlijke woorden van Koolmees zijn. De reactie van Koolmees luidde “Polarisatie in Nederland is niet nieuw” en wordt door de auteur ingeleid en afgesloten met (opnieuw) de bewering dat moslims negatief zijn over Nederland. Dit is incorrect.

Politiek Neutraal/DutchTurks