Home Nieuws Absoluut goud! Ayhan Tonca geeft college democratie aan politici

Absoluut goud! Ayhan Tonca geeft college democratie aan politici

Tijdens de hoorzitting met Turks-Nederlandse organisaties vandaag in de Tweede Kamer, waarbij diverse woordvoerders de revue passeerden, en die stuk voor stuk het sentiment onder hun achterban wisten te verwoorden, stak een van de betogen met kop en schouders boven de rest uit. De hoorzitting die geen hoorzitting mocht zijn, veranderde in een regelrechte college over democratie, toen Ayhan Tonca aanschoof namens de Islamitische Stichting Nederland.

Advertentie

Tonca haalt in zijn betoog fel uit naar de politiek en de verschillende anti-Turkse en anti-islamitische moties die onder andere het CDA heeft ingediend: “Als je zonder last en ruggespraak, hoor en wederhoor, zo’n motie kunt indienen, zonder dat je dit gesprek al gehad gehad hebt. Ongelofelijk dat de Tweede Kamer daaraan meedoet, om die spanningen juist op te wekken. En ik snap dat heel goed. Volgend jaar zijn er weer verkiezingen. En de PVV trekt natuurlijk heel hard. Iedereen zegt ‘wij willen niet met de PVV regeren’. Natuurlijk, niemand wil dat. Dat zegt u hier allemaal, maar het is helemaal niet nodig. Want u dient die motie in, dat is precies wat de PVV wil. Waarom zou de PVV willen regeren. U dient het al in. Hij zegt in zijn regeringsprogramma ‘wij sluiten de moskeeën, wij gaan de koran verbieden’. U hoeft niet met hem te regeren, u doet het. Hij zegt het en u doet het“.

Tonca noemt het de voedingsbodem voor het kwaad in de samenleving: “Als ik hier in het beklaagdenbankje zit. En u daar tegenover mij, mij in dit beklaagdenbankje zet, en dat is die polarisatie, ja dan hebben we een heel groot probleem“.

Tonca haalt in zijn betoog ook uit naar SP-Kamerlid Sadet Karabulut, die niet bekend staat om haar affectie voor Turkije of het Turkse volk:
U kunt wel zeggen dat de PKK geen terroristische organisatie is, maar er zijn genoeg andere mensen hier die zeggen dat de PKK wel een terroristische organisatie is. U kunt hier met een PKK-vlag in het parlement gaan staan en zeggen van ‘kijk eens’. Dat is ook inmenging. Dat is ook problemen transporteren daar naartoe. Met de Armeense kwestie net zozeer. Wij hebben nooit gezegd over de Armeense kwestie, van u mag geen standbeeld oprichten hier in Nederland. Dat hebben wij niet gezegd. Wij hebben gezegd dat het woord genocide een beladen term is. En u als parlementariër heeft zich gemengd in een theoretische en een historische discussie, waar u een politieke oordeel heeft geveld, zonder kennis van zaken te hebben“.