Home Nieuws Aboutaleb wil in gesprek met Turks-Nederlanders over spanningen in Rotterdam

Aboutaleb wil in gesprek met Turks-Nederlanders over spanningen in Rotterdam

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wil graag in gesprek met Turks-Nederlandse Rotterdammers, zo schrijft hij in een brief. Turkse Nederlanders lijken het vertrouwen in Aboutaleb kwijt te zijn na een reeks van mislukkingen.

Advertentie

Aboutaleb schrijft in een brief dat hij in gesprek wil met alle Rotterdammers met een Turkse achtergrond en nodigt ze uit voor een ‘samenzijn’.

Het afgelopen jaar was voor de Turkse gemeenschap in Rotterdam een jaar met veel pijn, verdriet en spanningen. En dit is nog steeds voelbaar in onze stad“, schrijft Aboutaleb in zijn brief, waarin hij niet vertelt dat hij zelf mede verantwoordelijk is voor de ontstane sfeer.

Het is daarom goed om met elkaar in gesprek te blijven“, vervolgt hij.

PvdA-burgemeester Aboutaleb stond eerder in Rotterdam wel manifestaties toe van de internationaal als terreurbeweging erkende gewelddadige gewapende groep PKK, maar verbood kort daarna een demonstratie van pro-gelijkheid demonstranten, die hij liet oppakken. Amnesty veroordeelde het besluit van Aboutaleb en zei dat de burgemeester buiten zijn bevoegdheden handelde. Het toestaan van manifestaties van een terreurbeweging in de stad druist mogelijk ook in tegen nationale en internationale wetgeving.

Burgemeester Aboutaleb raakte uit de gratie bij de moslimgemeenschap in Nederland na herhaaldelijke misstappen die hij zette. Zo noemde hij een Palestijnse vlag die geprojecteerd werd op het stadhuis van Rotterdam volgens ingewijden ‘Gevelvervuiling‘ en stond hij manifestaties toe in zijn stad van sympathisanten van de gewelddadige terreurbeweging PKK. Ook zijn optreden tegen jongeren die tegen de karikatuur Zwarte Piet betoogden en de buitenproportionele schoffering van Turkse diplomaten hebben bijgedragen aan het feit dat vooral Turks-Nederlandse organisaties hem de rug hebben toegekeerd.

De argwaan in de richting van Aboutaleb is niet nieuw. Uit Wikileaks-documenten zou blijken dat de Amerikanen Aboutaleb als één van hun belangrijkste informanten uit de moslimgemeenschap in Nederland beschouwden. Zelf zegt Aboutaleb geen informant geweest te zijn voor de Amerikanen.