Home Nieuws Aboutaleb: “Twaalf brede beveiligers van Turkse minister schrikaanjagend, toestemming om te schieten...

Aboutaleb: “Twaalf brede beveiligers van Turkse minister schrikaanjagend, toestemming om te schieten was er”

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zei maandagavond in Nieuwsuur over de beveiliging van de Turkse minister Kaya dat ze schrikaanjagend waren. Aboutaleb hield rekening met een schietpartij tussen de beveiligers en politieagenten, zei hij.

Advertentie

“Het was schrikaanjagend dat zij twaalf man mee had. Brede mannen, van wie wij niet wisten of ze gewapend waren of niet. Dat heeft ertoe geleid dat wij hele specialistische eenheden hebben laten komen. Zodat wij er zeker van waren dat als het tot een treffen zou komen, wij de baas zouden zijn. De toestemming om te schieten was gegeven”, zegt Aboutaleb in Nieuwsuur.

Aboutaleb, die eerder in zijn stad bijeenkomsten met symbolen van de terreurbeweging PKK toestond, zei dat hij informatie via de inlichtingendiensten kreeg dat de Turkse minister Kaya onderweg was naar Rotterdam. Het konvooi werd getraceerd en aangehouden, maar niet voordat het zich onderweg opsplitste, en waar de minister uit het oog verloren is. In het aanvankelijk aangehouden deel van de colonne waren ook journalisten aanwezig. Zij werden tot persona non grata verklaard en uitgezet.

Minister Kaya werd achter het consulaat, zo’n tientallen meters vanaf de ingang, tegengehouden. De minister kreeg geen toestemming om het consulaat te betreden en werd later op de avond uit het land gezet. Een deel van de mensen die van hun demonstratierecht gebruik maakten en zich hadden verzameld bij het consulaat, werden later op de avond hardhandig uiteen geslagen met ME-charges, politiehonden, politie te paard en waterkanonnen.