Home Nieuws Aboutaleb geeft persverklaring over geschoffeerde Turkse minister

Aboutaleb geeft persverklaring over geschoffeerde Turkse minister

Burgemeester Aboutaleb heeft in een persverklaring gezegd dat de Turkse minister voor gezinszaken tot persona non grata is verklaard en wordt uitgezet.

Minister Kaya zou inmiddels halverwege Rotterdam en de Duitse grens zijn. In de colonne die met politiebegeleiding richting Duitse grens gaat, wordt ook haar voertuig vervoerd, samen met haar beveiligers en begeleiders, die ook worden uitgezet.

Advertentie

Aboutaleb sprak ook van misleiding door de Turkse consul-generaal. De Rotterdamse burgemeester zegt dat hij hem gevraagd heeft wat er zou gaan gebeuren en beschuldigt de Turkse consul-generaal van liegen. Ook zegt Aboutaleb dat de veiligheidsdiensten misleid zijn doordat er verschillende colonnes onderweg waren naar Rotterdam. De autoriteiten zouden in overleg met buitenlandse zaken en de minister president urenlang onderhandelingen hebben gevoerd en gingen rond middernacht met een zwaarbewapende interventieteam over op het arresteren van beveiligers van de minister. Onduidelijk was of de beveiligers op dat moment bewapend waren.

Aboutaleb spreekt van enkele relletjes in het centrum, met een verder stabiliserende situatie. Veel mensen zijn uit zichzelf vertrokken uit het gebied waar werd gedemonstreerd. Er is door de veiligheidsdiensten water gebruikt en er zijn charges uitgevoerd, waarbij tot nu toe drie gewonden zijn gevallen. Aboutaleb zegt dat er veel stevige taal is gebruikt, maar hoopt dat de rede zege zal vieren.

Burgemeester Aboutaleb heeft zich vanaf het begin verzet tegen de komst van Turkse politici die hun kiezers wilden spreken over het aanstaande Turkse referendum over een nieuwe grondwet. Hoewel het kabinet zich verzet tegen campagne voor het Turkse referendum was PvdA-Kamerlid Keklik Yucel enkele weken geleden nog campagne aan het voeren voor het NEE-kamp. Burgemeester Aboutaleb wordt verweten te meten met twee maten, omdat hij demonstraties met symbolen van de terreurbeweging PKK in zijn stad wel toeliet.