Home Nieuws Aboutaleb die terreurmanifestatie toestond, wil campagnebijeenkomst Turkse minister niet toestaan

Aboutaleb die terreurmanifestatie toestond, wil campagnebijeenkomst Turkse minister niet toestaan

De campagnebijeenkomst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in het zalencentrum Park de Heerlijkheid in Rotterdam gaat niet door. De uitbater van het zalencentrum in Hoogvliet waar Cavusoglu zou spreken, heeft zich teruggetrokken. Dat laat burgemeester Aboutaleb weten. De uitbater zelf wil tegenover de NOS niet reageren.

Aboutaleb zegt dat hij de bijeenkomst zeer waarschijnlijk zelf ook zou hebben verboden als de uitbater zich niet had teruggetrokken. Hij zou dit op basis van verwachte problemen met de openbare orde hebben gedaan. Ook op een andere pek wil Aboutaleb de bijeenkomst niet toestaan. De PvdA-burgemeester hoopt dat Cavusoglu zal afzien van het bezoek.

Advertentie

De Rotterdamse burgemeester zegt geen problemen te hebben met Turkse campagnebijeenkomsten, maar wil niet dat de Turkse regering campagne voert. Zijn eigen partijgenoot, Keklik Yucel, voert echter wel actief campagne voor het NEE-kamp voor het Turkse referendum.

PvdA-burgemeester Aboutaleb stond in Rotterdam wel manifestaties toe van de internationaal als terreurbeweging erkende gewelddadige gewapende groep PKK, maar verbood kort daarna een demonstratie van pro-gelijkheid demonstranten, die hij liet oppakken. Amnesty veroordeelde het besluit van Aboutaleb en zei dat de burgemeester buiten zijn bevoegdheden handelde. Het toestaan van manifestaties van een terreurbeweging in de stad druist mogelijk ook in tegen nationale en internationale wetgeving.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op de afgelasting.

Bij het referendum in Turkije voor een wijziging van de Turkse grondwet stem ik

View Results

Laden ... Laden ...