Home Nieuws Abou Jahjah: AIVD infiltreerde AEL

Abou Jahjah: AIVD infiltreerde AEL

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) infiltreerde de Arabisch Europese Liga (AEL) van Dyab Abou Jahjah.

Dat meldt de Vlaams-Libanese intellectueel Dyab Abou Jahjah zondagavond in een gesprek met journalist Thomas Erdbrink in het programma Zomergasten. Volgens Abou Jahjah zou de AIVD een vrouwelijke infiltrant hebben gebruikt om de beweging van binnenuit kapot te maken. “De AIVD probeerde bij ons te infiltreren om van binnenuit de zaak kapot te maken”, aldus Abou Jahjah. De infiltrant had lid willen worden van het bestuur van de AEL, maar zou haar doelstelling niet hebben bereikt.

Advertentie

Op de vraag wat hij deed wanneer hij infiltranten van de inlichtingendiensten ontdekte in zijn beweging zegt Abou Jahjah dat hij ze mee liet doen. “Die mensen zijn fanatieker. Een infiltrant wil zich bewijzen en is bereid om om vier uur in de ochtend vlaggen klaar te maken. Als je ze wegstuurt, komt er weer een nieuwe die misschien beter is”.

Andersom zou de AEL ook contact hebben gehad met medewerkers van de AIVD.

Manipulatie
Het is niet ongewoon voor inlichtingendiensten om sociale bewegingen te infiltreren en het discours van een debat te sturen. Journalist Glenn Greenwald onthulde in 2014 de werkwijze van de Britse inlichtingendienst Government Communications Headquarters (GCHQ). Inlichtingendiensten schaden reputaties van hen die in hun ogen te kritisch zijn en manipuleren het online discours met list en bedrog.

Journalisten
Ook worden journalisten benaderd om voor inlichtingendiensten te werken. De Militaire Inlichtingen en Veiligheids Dienst (MIVD) heeft enkele jaren geleden geprobeerd een buitenlandcorrespondent van de NOS te werven om af en toe iets terug te doen voor de dienst. De correspondent werd benaderd door een man die eigenaar zou zijn van verschillende BV’s in het buitenland met oer-Hollandse namen die hij als dekmantel gebruikt voor zijn werkelijke functie als spion. “Hij importeerde Hollandse spullen”, schrijft Hans Laroes, oud hoofdredacteur van het NOS journaal in zijn boek “de littekens van de dag” (2012) die een inkijkje geeft in zijn tijd als hoofdredacteur van de NOS.