Home Nieuws ABC News gebruikt video uit VS om “Slachting in Syrië” aan te...

ABC News gebruikt video uit VS om “Slachting in Syrië” aan te tonen

Sinds de start van de Turkse interventie tegen de terreurbeweging PKK in Syrië zijn factcheckers meer dan ooit druk geweest met het ontkrachten van nepnieuws. Zo ook het liberale Amerikaanse mediabedrijf ABC News, dat een video uit 2017 gebruikt om aan te tonen dat er een slachting gaande is in Syrië.

Advertentie

De nieuwslezer kan zijn enthousiasme om verslag te doen van de beelden nauwelijks onderdrukken, zoals te horen is aan zijn stem. Op de beelden zou volgens ABC News te zien zijn dat Turkse militairen Koerdische burgers bombarderen in een Syrische grensstad. Wie het verhaal bij de beelden heeft verzonnen is onduidelijk.

Het transcipt:
This video right here appearing to show Turkish military bombing Kurd civilians in a Syrian border town. The Kurds who fought alongside the US against ISIS. Now horrific reports about atrocities committed by Turkish backed fighters on those very allies

De video is echter afkomstig uit de Verenigde Staten en is opgenomen in april 2016 bij de Knob Creek Machine Gun Night Shoot, een evenement voor Amerikaanse wapenfanaten. De originele beelden kun je HIER bekijken.

Nepnieuws is niet ongewoon wanneer Turkije interventies pleegt tegen de terreurorganisatie PKK. Ook in Afrin zagen we dezelfde modus operandi bij PKK-propagandisten en westerse journalisten die zich voor het karretje lieten spannen. Zelfs de directeur van Human Rights Watch viel ervoor. In 2018 was het CDA’er Martijn van Helvert die op kruistocht tegen Turkije is, die oude beelden deelde van raketten en die toeschreef aan het Turkse leger. Een lokale politicus voor de SP verstuurde gisteren een Tweet met het bijschrift “Clusterbommen door Erdogan’s leger op Koerdisch dorp”. De foto was echter afkomstig van 2017 en was van een Amerikaanse luchtaanval op Mosul met Witte Fosfor, een internationaal verboden wapen. Zo is lijst van nepnieuws uit noordoost Syrië oneindig. Een kind dat gedrogeerd of ziek lijkt, wordt omhoog gehouden door zijn moeder die zegt dat haar kind dood is en dat ze zijn lichaam hier heeft gebracht. Het kind beweegt en knippert met haar ogen op de video. Journalist Hans Jaap Melissen Retweette zondag een video van een konvooi dat werd aangevallen door de Turkse strijdkrachten met het bijschrift dat het om een civiel konvooi ging. Op de video zelf was echter te zien dat er meerdere wapens op de grond lagen, waaronder raketwerpers en AK-47’s.