Home Nieuws Aanval op moskee in nacht Kristallnachtherdenking

Aanval op moskee in nacht Kristallnachtherdenking

Osmanli Cami, Moskee, Zaandam
Foto van de schade aan de Zaandamse moskee na de aanval. Bron: Facebook Milli Gorus bestuurder Kemal Ergün.

Uitgerekend in de nacht waarop jaarlijks de Kristallnacht wordt herdacht, is de Osmanli moskee in Zaandam het doelwit geworden van een gerichte aanval, waarbij de ramen zijn ingegooid met een baksteen. Het is onduidelijk wie er achter de aanval zitten.

De Osmanli moskee die verbonden is aan Milli Gorus Zuid Holland komt er met kapotte ramen en glasscherven relatief onbeschadigd van af in vergelijking met Nederlandse moskeeën die de voorbije jaren te maken hebben gehad met brandstichting en een aanslag met molotovcocktails. De aanval gericht tegen de moskee komt uitgerekend in de nacht waarop de Kristallnacht wordt herdacht. De Kristallnacht of Nacht van het Glas, was een georganiseerde pogrom door nazi’s op joden in de nacht van 9 op 10 november in 1938, waarbij joodse bezittingen werden vernield en vernietigd.

Advertentie

Eén van de bestuurders van de Osmanli moskee verklaart tegenover Turkse media dat hij naar de moskee was gekomen om reparatiewerkzaamheden te verrichten toen hij het gebroken glas zag en de politie inlichtte. Na het bestuderen van de beveiligingsbeelden zal er meer informatie beschikbaar zijn, aldus de bestuurder.

Een overzicht van moskeeën en islamitische scholen in Nederland die sinds 2001 het doelwit geweest zijn van brandstichting.

Eerder dit jaar was het moskee Al Himmah in Zaandam die te maken kreeg met haatposters van de extreemrechtse haatgroep Rechts in Verzet.