Home Nieuws Aanslagpleger Turks consulaat was 34-jarige Nederlander

Aanslagpleger Turks consulaat was 34-jarige Nederlander

Bij de bomaanslag op het Turkse consulaat in Amsterdam zaterdag zijn volgens de Turkse consul-generaal drie explosieven naar het gebouw gegooid. Het zou gaan om een 34-jarige Nederlander, die na de aanslag in de buurt van het consulaat kon worden aangehouden.

Advertentie

Ook de politie bevestigt volgens de NOS dat het zou gaan om een 34-jarige man, maar brengt verder niet naar buiten wat de identiteit en het motief van de dader zijn.

Tolga Orkun, de consul-generaal van Turkije in Amsterdam zegt dat de aanslag is gepleegd met drie explosieven.

De aanvaller, heeft drie aparte huisgemaakte explosieven gegooid. Op beelden die zijn vastgelegd door beveiligingscamera’s is het eerste explosief als een vuurbal in de tuin geëindigd. Het tweede explosief heeft hij gegooid naar het raam naast de hoofdingang. Allah zij dank dat de molotov cocktail wel kapot ging, maar geen vlam vatte. Als het vlam vatte, dan had het serieuze schade kunnen aanrichten. Het derde explosief waren drie spuitbussen die hij aan elkaar had vastgebonden. Maar dit vatte niet volledig vlam,” aldus Orkun.

Orkun wijst in zijn verklaring tegenover Turkse media ook op de terreuraanslagen waar Turkse diplomaten in het verleden mee te maken hebben gehad. “Wij als diplomaten hebben meer dan 40 martelaren gegeven. Dit soort aanvallen ontmoedigen ons niet, maar zorgen ervoor dat we hechter naar elkaar toetrekken. We gaan onze weg met dezelfde vastberadenheid vervolgen,” aldus Orkun.

Zijn er nieuwstips die je met ons wilt delen? Mail ze naar redactie@dutchturks.nl.