Home Nieuws “Aanslagpleger Turks consulaat voortvluchtige PKK-terreurverdachte met Nederlandse verblijfsvergunning”

“Aanslagpleger Turks consulaat voortvluchtige PKK-terreurverdachte met Nederlandse verblijfsvergunning”

Volgens Turkse media is de aanslagpleger op het Turks consulaat in Amsterdam de 34 jarige Ercan Polater, die vanwege banden met de terreurbeweging PKK op de rode lijst staat van Turkse opsporingsinstanties. Polater ontduikt al jaren uitlevering, omdat hij beschikt over een Nederlandse verblijfsvergunning.

Veiligheidsbronnen melden aan het Turkse persbureau Anadolu Agency dat de aanslag met drie explosieven die op 11 augustus om 22.10 uur is gepleegd op het Turks consulaat in Amsterdam is uitgevoerd door de in 1983 geboren Ercan Polater.

Polater zou op de opsporingslijst zijn gezet door het gerechtshof van Adana voor het deelnemen aan een gewapende terreurbeweging en wordt sinds 2012 gezocht voor lidmaatschap van de terreurbeweging PKK/KCK.

Asielaanvraag in Nederland

De man zou een asielaanvraag hebben ingediend in Nederland en een verblijfsvergunning hebben gekregen. Hoewel Polater, die gezocht wordt door Turkije vanwege terrorisme, in meerdere landen is gearresteerd, werd hij steeds vrijgelaten vanwege zijn verblijfsvergunning in Nederland.

Toen Polater op 16 juli 2012 werd gearresteerd in Bulgarije op verzoek van Turkije, werd hij niet overgedragen aan Turkije omdat hij sinds 2004 een verblijfsvergunning had in Nederland.

Nederland wees uitleververzoek af

Turkije richtte in 2016 een verzoek aan Nederland waarin het om uitlevering vroeg van Polater, omdat hij gezocht werd voor lidmaatschap aan een gewapende terroristische organisatie, maar deze verzoeken werden afgewezen door Nederland.

In 2017 werd Polater nogmaals gearresteerd, ditmaal in België, maar werd al gauw weer vrijgelaten omdat hij een Nederlandse verblijfsvergunning had.

Verblijfsvergunning ondanks terreurachtergrond

De Turkse instanties hebben na de aanslag op het Turks consulaat weer een verzoek ingediend bij de Nederlandse overheid om Polater over te dragen aan Turkije. Volgens wet- en regelgeving en richtlijnen van de VN en Interpol zou aan mensen die een asielaanvraag indienen, maar gezocht worden vanwege terreurgerelateerde misdrijven, geen verblijfsvergunning mogen worden afgegeven.

Het is onduidelijk of de Nederlandse overheid de terreurverdachte uitlevert of in bescherming neemt.