Home Nieuws Aangifte tegen Ebru Umar vanwege belediging

Aangifte tegen Ebru Umar vanwege belediging

De Stichting Turks-Islamitische Culturele Federatie en 22 Turken die woonachtig zijn in Nederland, hebben aangifte gedaan tegen Ebru Umar wegens belediging. Dat zegt hun advocaat, Ad Westendorp.

De aangifte tegen Umar is gedaan bij het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie (LEDC) van het Openbaar Ministerie, zo laat de raadsman weten. Hij heeft Paul Velleman, de Amsterdamse officier van justitie, verzocht om de columniste te vervolgen.

Advertentie

De aangifte heeft betrekking op een column die op 26 april van dit jaar in het gratis dagblad Metro verscheen. Het was Umars eerste bijdrage nadat zij was opgepakt in Turkije wegens het beledigen van president Erdogan. Een arrestatie die uitmondde in een landarrest van zeventien dagen. In de column beledigt Umar Turkse Nederlanders tot op het bot en noemt hen “Nageboortes van een mislukte gastarbeidersgeneratie”

“Gefeliciteerd nageboorte van een mislukte gastarbeidersgeneratie. GEFELICITEERD’, schrijft Umar. ‘Ik denk dat jullie ouders, die huis en haard verlaten hebben om jullie een thuis in vrijheid en veiligheid te bieden, trots zijn op jullie. (…) GEFELICITEERD met jullie totaal mislukte Nederlanderschap. (…) Ik feliciteer jullie Nederturken met je NSB-gedrag. Jullie zijn de reden dat ik vastzit in Turkije.”

Volgens Westendorps cliënten is in de column sprake van opzettelijke belediging. Zij vallen vooral over het gebruik van de woorden ‘Nederturken’ en ‘geitenneukers’, en de verwijzing naar ‘NSB-gedrag’. Tijdens Umars landarrest in Turkije werd ook al eens een aanklacht gedaan wegens de uitlatingen in de column.

Umar reageerde vanochtend op Twitter op de meest recente aangifte. “Dus je feliciteert mensen met hun mislukte Nederlanderschap en als bewijs doen ze aangifte wegens beledigen. Briljant.”

Volkskrant

Vorig artikelOproep van Duitse moslim gaat viraal: We hebben te lang gezwegen
Volgend artikelCorbett Report: Meet Fethullah Gulen, Deep State Plotter