Home Nieuws Aangifte tegen PVV-kopstuk Henk van Deun om uitspraak afbranden moskee

Aangifte tegen PVV-kopstuk Henk van Deun om uitspraak afbranden moskee

Tegen het PVV-kopstuk Henk van Deun is zaterdag melding gedaan bij de politie van discriminatie en aanzetten tot haat en geweld. Henk van Deun zei afgelopen week tijdens een radio-interview dat hij het liefst de ULU-moskee in Utrecht ziet afbranden, dan dat het als een symbool van Utrecht gezien wordt.

Advertentie

In de melding tegen van Deun, die door een particulier is gedaan, wordt verwezen naar de uitspraak die de PVV-lijsttrekker in Utrecht heeft gedaan: “Door deze bedreigende uitspraak voel ik mij gediscrimineerd op basis van mijn geloofsovertuiging, de islam. Daarnaast geeft deze uitspraak mij het gevoel dat ik en mijn geloofsgenoten niet veilig tijdens gebedsdiensten en overige activiteiten in een moskee aanwezig kunnen zijn“.

De persoon die de melding heeft gedaan geeft in een verklaring aan zijn melding op te willen volgen met een aangifte juist vanwege de hevigheid van de uitspraken, die van Deun later betitelde als onhandig. “Het zou zo maar kunnen dat een of andere gek door de uitspraak van Henk van Deun de daad bij het woord voegt door bij een moskee brand te stichten,” geeft Omar aan.

Ook het bestuur van de ULU-moskee beraadt zich op een eventuele aangifte tegen het PVV-kopstuk die zelf werkzaam is geweest als rechercheur bij de politie en leiding geeft aan de Sociale Recherche in de Gemeente Nieuwegein.

Op het Sociale Media-platform Facebook is ook een evenement aangemaakt waarbij op wordt geroepen om aangifte te doen tegen de PVV’er. Critici vrezen dat de uitspraken van het PVV-kopstuk kunnen leiden tot geweldsdaden gericht tegen moslims en moskeeën.

In april 2017 werd een andere Utrechter, N.S., veroordeeld door de rechter voor een oproep om moskeeën in brand te steken. De 52-jarige Utrechter uitte zich explicieter dan het PVV-kopstuk van Deun en riep tijdens een demonstratie tegen een asielzoekerscentrum: “‘De brand erin, in de moskeeën’ en ‘De bom d’rin, in de moskeeën’”. N.S. werd veroordeeld tot een werkstraf van 24 uur.