Home Nieuws 63-jarige man veroordeeld na racistische bedreiging: “Kankeraap, als je hier komt wonen,...

63-jarige man veroordeeld na racistische bedreiging: “Kankeraap, als je hier komt wonen, gooi ik je ruiten in!”

Een 63-jarige man uit Den Haag is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand, na een racistische scheldpartij en een bedreiging tegen potentieel nieuwe buren die hij intimideerde. Het OM eiste een werkstraf van 40 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken, maar de rechter besloot er een voorwaardelijke werkstraf van een maand van te maken, omdat de man is afgekeurd. In mei van dit jaar schold de man mensen uit die een huis kwamen bezichtigen in zijn buurt en riep ze toe “Ik wil geen buitenlanders! Wegwezen, apen!”.

Advertentie

Tussen de mensen die langskomen zijn er ook van Antilliaanse en Marokkaanse afkomst. De racistische buurman zit daar duidelijk niet op te wachten. Op straat en vanuit de deuropening roept hij naar de vrouw van de woningbouw, die de bezichtiging begeleidt, en naar de potentiële buren zelf.

“Ik wil geen buitenlanders! Wegwezen, apen!” klinkt het. De man dreigt ook met het ingooien van hun ramen. “Kanker aap, als je hier komt wonen dan is je huis niet veilig. Ik gooi je ruiten in!” Bij de politie bekent de man later dat hij dergelijke dingen heeft geroepen. Waarom? “Ik moet die zooi niet naast me. Mijn straat zat vol met die allochtonen. Ik heb gewoon antipathie tegen die lui. Negerinnen, hoofddoeken. Ik was kwaad.”

De officier van justitie had vrijdag geen goed woord over voor de uitspraken van verdachte. “Het gaat om zeer ernstige, walgelijke en kwetsende uitlatingen alleen omdat zij een afkomst hadden die verdachte niet bevalt,” aldus de officier van justitie. “En alleen maar omdat ze een woning kwamen bezichtigen.”

De slachtoffers voelden zich zeer beledigd, vernederd en bedreigd. Ze hadden op dat moment ook nog eens hun kinderen bij zich. “Verdachte heeft recht op zijn eigen denkbeelden,” zei de officier van justitie, “maar door dit soort teksten over de openbare weg te schreeuwen is hij een grens over gegaan. Zo draagt hij bij aan discriminatie en verdeeldheid.”

Het Openbaar Ministerie eiste op zitting 40 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. De politierechter besloot enkel een (hogere) gevangenisstraf op te leggen van een maand voorwaardelijk, omdat verdachte is afgekeurd.