Home Nieuws 12.000 FSA-strijders staan klaar om Manbij te bevrijden van PKK-terroristen

12.000 FSA-strijders staan klaar om Manbij te bevrijden van PKK-terroristen

Een teruggekeerde inwoner van Afrin omhelst een FSA-strijder van de Al-Hamza brigade na de bevrijding van de stad van de terreurbeweging PKK.

Het Vrije Syrische Leger (FSA), dat samen met de Turkse Strijdkrachten grote delen van noord-Syrië heeft bevrijd van de terreurbewegingen ISIS en PKK, wacht op het bevel van de Turkse president om ook de Syrische stad Manbij te bevrijden van de terreurbeweging PKK.

Advertentie

Zo’n 12.000 FSA-strijders, waaronder 3.000 afkomstig uit Manbij, wachten op het bevel van de Turkse president om de Manbij-operatie te starten. Volgens militaire bronnen zou Manbij makkelijker in te nemen zijn door de Turkse Strijdkrachten en FSA dan het geval was bij Afrin.

FSA en de Turkse Strijdkrachten bevrijdden Afrin op 18 maart 2018, gevolgd door het ontmantelen van achtergelaten explosieven en voedselhulp aan de lokale bevolking. Op 27 maart werd in het kader van Operatie Olijftak met dezelfde snelheid Tel Rifat bevrijd van de PKK.

Tunnels en verdedigingswerken die in Afrin waren gegraven en aangelegd, zijn in mindere mate aanwezig in Manbij en zullen een opmars niet tegen kunnen houden. Volgens de FSA zal Manbij binnen 10 dagen bevrijd worden, nadat de VS zich terugtrekt uit de stad.

Volgens schattingen zijn er zo’n 2.500 PKK terroristen in Manbij, waarvan 400 over zijn gekomen uit PKK-terreurkampen in de Qandil-gebergten. Verwacht wordt dat de PKK versterkingen zal aanroepen vanuit Raqqa, Ayn al-Arab (Kobane) en Al-Hasakah zodra de Manbij-operatie start.