Home Nieuws President Erdogan opent door Turkije gerestaureerde historische ijzeren kerk

President Erdogan opent door Turkije gerestaureerde historische ijzeren kerk

DELEN

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal aankomende zondag een 120-jaar oude Bulgaarse kerk in Istanbul heropenen.

Ook de Bulgaarse premier zal volgens een persverklaring namens de Turkse president aanwezig zijn bij de heropening van de beroemde IJzeren kerk in het Balat district van de stad.

Volgens de verklaring heeft de kerk de afgelopen 7 jaar een grote restauratie ondergaan, medegefinancierd door de Turkse en de Bulgaarse overheid.

De orthodoxe St. Stefanus Kerk, ook wel de IJzeren kerk genoemd, is gesitueerd in het historische Balat district aan de oever van de Gouden Hoorn.

Het gebouw werd in 1898 heropgebouwd uit geprefabriceerde gierijzeren elementen nadat het oorspronkelijke gebouw verloren ging bij een brand.

Bijna twee jaar geleden, in 2016, heropende de beroemde Grote Synagoge van Edirne nog haar deuren voor joodse gebedsgangers na een jarenlange restauratie gefinancierd door de Turkse overheid. De synagoge werd oorspronkelijk gebouwd voor de Sefardische joden die in de 15e eeuw hun toevlucht zochten in Turkije nadat ze verbannen werden uit Europa. De Grote synagoge is Europa’s grootste synagoge en de derde grote synagoge ter wereld.

De Grote Synagoge, ooit de grootste tempel van de Balkan, werd geopend op bevel van de sultan in 1909 om zo’n 20.000 Joden te dienen.
Duizenden Joden verlieten Edirne in de buurt van de Griekse en Bulgaarse grens op de vlucht voor antisemitische Europeanen.

Al eeuwen waren Ottomaanse landen een toevluchtsoord voor joden. Zo ook de Sefardische joden die door Spanje verdreven werden in 1492. Eenmaal in het Ottomaanse Rijk, namen ze nieuwe rituelen aan met behoud van hun tradities, waarvan de meest opvallende het Joods-Spaanse dialect genaamd de Ladino is.