Home Opinie PostNL Dirk Hated in the Nation

PostNL Dirk Hated in the Nation

DELEN
Netflix: Black Mirror / Hated in the Nation

Beste Dirk, hoe is het met je? Ik mag wel ‘je’ zeggen hoop ik. Je zal nu wel andere dingen aan je hoofd hebben dan aanspreekvormen en beleefdheidsregels. Hoewel, van beleefdheid heb je weinig kaas gegeten als ik je activiteiten op sociale media bekijk.

Ik zag je commentaar gisteren onder een artikel van Metro en het eerste dat in me opkwam was onbegrip en woede. “Hoe kan iemand zoiets harteloos schrijven?”, dacht ik bij mezelf. Wat voor angstbeelden moet je hebben van de ander in den vreemde, dat je hoopt op nog meer doden? Mensenlevens, gewoon van vlees en bloed. Vaders, broers, moeders, dochters, zonen, kleinkinderen, zomaar ineens uit het leven gerukt door een bomaanslag van de terreurbeweging PKK.

Iemand die die ochtend nog zijn vrouw en kinderen gedag kuste en op weg ging naar zijn werk, waar hij de orde moest bewaren bij een voetbalwedstrijd. Met een foto van zijn dochter aan de binnenzijde van zijn politiehelm. Waar hij bruut vermoord is. Opgeblazen met een autobom. Kun je je voorstellen hoe het voor zijn vrouw en kinderen is, hoe zij zich nu voelen? Zijn collega die dezelfde dienst draait is misschien wel met ruzie vertrokken uit huis, omdat ze financiële problemen hadden en de rekeningen zich opstapelden. Ook opgeblazen. Vermoord. Bruut uit het leven gerukt. Kun je je voorstellen hoe zijn vrouw en kinderen zich nu voelen? Kun je dat echt?

Aanvankelijk hoopte ik dat je je had versproken, dat het een slip of the tongue was, omdat je bijvoorbeeld de Twitterfeed van Martin Bosma en Geert Wilders had bekeken of je had laten opfokken door artikelen van rechtse haatblogs. Dat je vanuit angst sprak toen je zei dat er best meer doden hadden mogen vallen. Naïviteit mijnerzijds natuurlijk, omdat ik graag wil geloven in de goedheid van de mens. Je andere berichten laten er geen misverstand over bestaan dat je gewoon vol zit met haat, pure kwaadaardige haat. Wat denk je nou flapdrol, dat je werkelijk beter bent dan iemand die in Turkije, Syrië of in Afrika woont, dat je hoogwaardiger bent?

Terwijl ik dit tik, weet ik dat je Facebookmuur volstroomt met berichten, waarvan ik een zeker deel evenmin goedkeur, maar de reacties zijn tekenend voor wat veel Nederlanders voelen voor wat er nog meer uit het rechtse riool kruipt, waar jij vandaan gekropen bent. Je krijgt nu de toorn van de natie over je heen, zoals ik dat ken uit de fictieve futuristische serie Black Mirror’s ‘Hated in the Nation‘. Dat is een signaal dat men het niet meer pikt om racistisch bejegend te worden, om gedehumaniseerd te worden als moslim of als Turk zijnde. Je bent een makkelijk doelwit voor velen, die je tot de kop van jut hebben gemaakt. Aan hen die nu jouw Facebook-muur volkalken met scheldpartijen en doodswensen zou ik willen zeggen dat ze geen haar beter zijn dan jou. Persoonlijk ben ik tegen NAW-jachten en NSB-praktijken, maar ik begrijp ook dat met jouw ontslag een belangrijk signaal is afgegeven aan de samenleving en dat men hen die bevolkingsgroepen tegenover elkaar zet geen metertje ruimte meer wil en gaat geven. Dit is het begin van het maatschappelijk verzet tegen het nieuwe fascisme.

Wat betreft jouw discriminatoire denkbeelden Dirk, ik wil graag geloven dat je tot inkeer kan komen, dat je je kunt verplaatsen in de slachtoffers van terreur en de bevolkingsgroepen die je hebt beledigd. Ondanks het feit dat je je meermaals zo hebt uitgelaten en de haat waarschijnlijk zeer diep zit. Ik ben in ieder geval blij dat iemand met dergelijke denkbeelden voorlopig even van de weg af is. God behoede dat je met je tientonner nog meer doden zou wensen. Je denkbeelden zijn het gif van de samenleving, een gevaar voor de maatschappij brom ik u. Sterkte in het oog van de storm Dirk. Ik hoop dat je er verstandiger uit gaat komen jongen. Laten we er samen wat moois van maken in Nederland. Er is al zoveel ellende op de wereld.