Home Nieuws Politieke aardverschuiving in Rotterdam: NIDA wint zetel, rechtse coalitie verliest meerderheid

Politieke aardverschuiving in Rotterdam: NIDA wint zetel, rechtse coalitie verliest meerderheid

DELEN

De rechtse coalitie met Leefbaar Rotterdam verliest haar meerderheid in de gemeenteraad van Rotterdam. Raadslid Mohammed Anfal stapt met zijn raadszetel van de extreemrechtse partij Leefbaar Rotterdam over naar het door islam geïnspireerde NIDA van Aydin Peksert en Nourdin el Ouali. De overstap zorgt voor een fikse politieke aardverschuiving in de havenstad, waar de coalitie van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA haar meerderheid van 23 van de 45 zetels verliest.

Het voormalig Leefbaar-raadslid Mohammed Anfal licht toe: “Ik was naïef toen ik in 2014 bij Leefbaar begon. Ik werd raadslid om bij te dragen aan de stad, maar Leefbaar verdeelt en is niet goed voor Rotterdam. Leefbaar vergroot de kloven tussen bevolkingsgroepen, tussen geloven, culturen, arm en rijk. Ik wil goed maken wat ik kan voor de stad.”

Met zetel naar NIDA

NIDA groeit hiermee van twee naar drie zetels in de gemeenteraad. “Dit is voor Rotterdam het beste wat ik kan doen. Rotterdam heeft verbinding nodig. Bruggenbouwers. In woord en daad. In stad en raad. Daarom sluit ik mij aan bij NIDA,” aldus het kersverse NIDA-raadslid Mohammed Anfal.

Een politiek vluchteling

NIDA-fractievoorzitter Nourdin El Ouali vertelt waarom NIDA Mohammed Anfal opvangt in de fractie: “Een politieke bekeerling vlucht en klopt aan je deur. Wat moet je doen? Na een periode van intern beraad en bezinning, waaronder de ramadan, was er vooral begrip. Dit is een moedig en integer besluit en boven alles het beste voor Rotterdam.”

Een verlossing, ook voor de stad

El Ouali licht verder toe: “We doen dit om niet alleen hem, maar heel Rotterdam te verlossen uit de wurggreep van Leefbaar. In verzet tegen het uitsluitingsbeleid van deze coalitie en voor verbinding in de stad. De coalitie verliest hiermee haar meerderheid. NIDA blijft kritisch en constructief en zal alles doen voor een meer inclusief en sociaal Rotterdam.”

Beter laat dan nooit

“Ik ben een loyaal persoon en wilde Leefbaar niet zomaar opgeven, maar vooral mijn idealen en stad kan ik niet zomaar opgeven. Ondertussen inspireerde NIDA mij steeds meer. Zo’n overstap moet je goed overwegen en bespreken. Daar was tijd voor nodig. Beter laat dan nooit,” besluit Mohammed Anfal.