Home Nieuws Moskeegangers IJmuiden verijdelen aanslag door rechtsextremisten

Moskeegangers IJmuiden verijdelen aanslag door rechtsextremisten

DELEN
Kuba Moskee  - Moskeewijzer
Afbeelding – Moskeewijzer.nl

Update 25-06 16:30 
Een woordvoerder van de politie Kennemerland heeft tegenover Dutchturks.nl verklaard dat naar aanleiding van het incident op maandagavond bij de moskee van IJmuiden, de wijkagent onafgebroken contact heeft met het moskeebestuur. Ook zal vrijdagmiddag de burgemeester en de teamchef van de politie aanwezig zijn in de moskee om eventuele vragen van bezorgde moskeebezoekers te beantwoorden en ze bij te staan. De politie verklaart verder dat het onderzoek naar het incident nog steeds loopt en dat het vooralsnog geen gerichte actie tegen de moskee of moslims lijkt te zijn. Dit in tegenstelling tot geluiden in de sociale media, van mensen die getuige leken te zijn van het incident. Die verklaarden eerder dat de drie mannen de moskee binnendrongen en het in brand wilden steken.

De drie autochtone Nederlanders die opgepakt zijn, worden inmiddels verdacht van (47 jarige IJmuidenaar) openlijke
geweldpleging en bedreiging, (38 jarige IJmuidenaar) openlijke geweldpleging en (36) bedreiging. Zodra het onderzoek afgerond is, gaat het OM over tot veroordeling van de drie verdachten.

Op de vraag of de drie mannen een link hebben met rechtse groeperingen in Nederland, zoals ‘Identitair Verzet’, ‘Stormfront’ en/of de politieke voorkeur van de drie mannen, laat de politie niets los. Ook de namen van de verdachten worden vooralsnog niet vrijgegeven.

———————

Maandagavond zijn vier autochtone Nederlanders opgepakt in IJmuiden rondom de Kuba moskee aan de Planetenweg. De vier worden verdacht van betrokkenheid bij “ongeregeldheden”, laat de politie weten.

Rechtsextremisten wilden brand stichten
Volgens moskeegangers en andere getuigen waren de mannen de moskee binnengedrongen en wilden de vier het gebouw in brand steken. Oplettende moskeegangers wisten de aanslag te verijdelen die de vier autochtone Nederlanders  wilden plegen. Daarbij werd het interieur van de moskee vernield en raakte ten minste één van de moskeegangers gewond. Een eerder incident waarbij een varkenskop werd achtergelaten bij een moskee, zou hier niets mee te maken hebben volgens de politie. De Kuba moskee zal in de maand Ramadan in de gaten gehouden worden door de politie.

Moskee weer slachtoffer
De moskee wordt al jaren geteisterd door extreemrechtse terreur. In 2010 is een groep Turkse vrouwen uitgescholden en met blikken bier bekogeld. Dat gebeurde beide keren door drie jongens die voorbijreden in een auto, meldt de IJmuider Courant. Eén van de vrouwen hield er een losse tand en een scheurtje in haar lip aan over. Uit de auto werden volle en halfvolle blikjes bier gegooid en racistische teksten geschreeuwd, zoals ‘kut-turken’ en ‘teringturken er uit’.

Bestuur maant tot kalmte
Het bestuur van de moskee heeft de moskeebezoekers en de lokale jeugd opgeroepen om zich niet te laten provoceren, rustig en terughoudend te blijven en vooral niet haatdragend te reageren op bijvoorbeeld sociale media. Vrijdagmiddag tussen 15:00 uur en 17:00 uur zal het bestuur de gelovigen inlichten over wat er maandagavond exact is voorgevallen.

Printscreen Telegraaf
Printscreen Telegraaf

Lokale en landelijke media berichten onjuist
Opvallend is, dat zowel lokale als landelijke media de gebeurtenis als volgt berichten: “Rondom een moskee aan de Planetenweg in IJmuiden heeft de politie maandagavond vier mannen opgepakt. De vier worden verdacht van betrokkenheid bij “ongeregeldheden”, laat de politie weten.Twee van de mannen zijn aangehouden bij de moskee, de andere twee werden in een naastgelegen straat opgepakt. Daarbij werd een politiehond ingezet, die een van de verdachten licht heeft verwond. Behalve vijf politiewagens zouden er ook twee ambulances naar de plaats van de arrestatie zijn gestuurd. Een 52-jarige man raakte daarbij gewond. In totaal werden vier mannen opgepakt, van 36 tot en met 47 jaar. De 47-jarige verdachte raakte gewond door beten van een politiehond, omdat hij zich tegen de aanhouding verzette.”

Voor foto’s:
http://www.crimescene.pro/pol2907-drie-verdachten-aangehouden-voor-mishandeling-bij-moskee-ijmuiden.html
http://www.rtvnh.nl/nieuws/145923/Verdachte+onrust+moskee+IJmuiden+vrijgelaten