Home Nieuws Keklik Yucel: DENK is niet democratisch, het is een propagandamachine

Keklik Yucel: DENK is niet democratisch, het is een propagandamachine

DELEN
PvdA-Kamerlid Keklik Yucel op campagne voor het NEE-kamp: "Hier hebben we verkiezingen op 15 maart, dat is heel belangrijk. Maar 16 April is in Turkije nog belangrijker. We moeten dat heel erg serieus nemen. Iedereen in Nederland en Turkije moet zijn burgerplicht uitvoeren. Nee is het enige antwoord in dit referendum".

Vertrekkend Kamerlid Keklik Yucel noemt in een rancuneus interview met RTL Nieuws DENK een ondemocratische partij en een propagandamachine.

Yucel is niet blij met het verlies van haar partij en noemt het een zware klap voor de PvdA. Ze is vooral geschrokken over de winst van DENK.

“Het is duidelijk dat de campagnemachine van Dyanet flink heeft gewerkt. Een partij die geen afstand neemt van uitspraken van Erdogan kun je niet democratisch noemen. Het is een propagandamachine,” aldus Yucel tegenover RTL Nieuws. Ze weet nog niet wat de toekomst haar brengt, een nieuwe baan of vrijwilligerswerk, en zegt daarover te zullen nadenken terwijl ze haar appartementje in de Randstad leeghaalt.

Naast Keklik Yucel komen van de PvdA-Kamerleden met een Turkse of Marokkaanse achtergrond ook Ahmed Marcouch, Emine Bozkurt, Mohammed Mohandis, Bouchra Dibi, Emre Ünver, Sultan Günal-Gezer, Mohammed Chahim en Saami Akrouh niet in de Tweede Kamer. De enige manier waarop zij nog in de Kamer zouden kunnen geraken is wanneer uit de definitieve uitslag op 21 maart zou blijken dat een kandidaat meer dan 25% van de kiesdeler aan voorkeursstemmen heeft ontvangen. De kiesdeler wordt geschat op 67.000, dus een kandidaat zou ongeveer meer dan 16.750 voorkeursstemmen moeten krijgen om een kandidaat op een hogere plaats op de kieslijst te vervangen. Alleen Ahmed Marcouch haalde in het verleden vele duizenden voorkeursstemmen op. In 2010 waren dat er 14.298 en in 2012 13.289. Sindsdien boeten PvdA-Kamerleden flink in op populariteit in de Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. Alleen Khadija Arib, die op plek 2 stond, komt terug in de Kamer.

Toegift: