Home Nieuws “Ik wil mijn schuld terugbetalen aan gastvrij Turkije, door Turkse vlag te...

“Ik wil mijn schuld terugbetalen aan gastvrij Turkije, door Turkse vlag te laten wapperen op internationaal podium”

DELEN

Na het bijwonen van lessen in het Turkse opvangcentrum voor vluchtelingen in Kilis, die mede zijn georganiseerd door de Wereld Taekwondo Federatie en de Turkse Taekwondo Federatie, hebben twee atleten uit Syrië hun wens uitgesproken om Turkije te vertegenwoordigen in de internationale arena.

De twee, Bilal Neccar en Hasan Abbbas, onder de hoede genomen door trainer Mustafa Tohumcu, willen uitkomen voor Turkije om iets terug te doen voor het land dat ze opving tijdens de burgeroorlog in Syrië die nog steeds voortraast. Neccar (20) kwam vijf jaar geleden voor het eerst in aanraking met Taekwondo toen hij net in Turkije aankwam. De jonge Syrische vluchteling zegt dat hij veel hulp heeft gehad van zijn trainers.

Neccar: “Ik was in staat om de pijn te vergeten waar ik doorheen ben gegaan. Ik hoop dat het mogelijk is voor mij om namens Turkije deel te nemen aan het Turkish Open International Taekwondo Tournament, dat in 2018 plaatsvindt in Antalya, en zodoende mijn schuld terug te betalen door de Turkse vlag te hijsen“.

Abbas zegt dat hij het Turkse nationale team wil versterken en wil meedoen aan toernooien nadat hij het Turkse staatsburgerschap heeft verkregen vanwege de gastvrijheid waarmee hij is ontvangen. Ook hij was in staat om de oorlog en de pijn te vergeten dankzij de sport: “Mijn grootste droom is om de ster en halve maan te laten wapperen door deel te nemen aan wedstrijden voor Turkije“.

Volgens de president van de Turkse Taekwondo Federatie, Metin Sahin, heeft de federatie vele projecten voorbereid om jonge Syrische vluchtelingen in Turkije kennis te laten maken met de sport. De Wereld Taekwondo Federatie verleent speciale toestemming aan Syrische atleten om deel te nemen aan wedstrijden als vluchteling. Volgens de trainer van het Turkse nationale team Mustafa Tohumcu zijn er inmiddels meer dan 3.000 Syrische vluchtelingen die samen met hun Turkse leeftijdsgenoten lessen volgen. Turkse en Syrische kinderen ondersteunen elkaar volgens Tohumcu.

DutchTurks/DailySabah