Home Nieuws Extreemrechtse terroristen die aanslag op moskee Enschede pleegden langer vast in Vught

Extreemrechtse terroristen die aanslag op moskee Enschede pleegden langer vast in Vught

DELEN
De moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede die in februari 2016 werd aangevallen met brandbommen door extreemrechtse met de PVV sympathiserende terroristen Raymond S., Jeroen B., Danny H. en Marco H.. Op het moment van de terreuraanslag bevonden zich ook kinderen in de moskee. Photo credit: Google / Ishaq Nasser.

De vier extreemrechtse terroristen die in februari 2016 een terreuraanslag pleegden op een moskee in Enschede, blijven langer vastzitten op de “Terroristenafdeling” (TA) in Vught. Dat heeft het Gerechtshof in Arnhem besloten.

De mannen uit Enschede wilden overgeplaatst worden, omdat ze bedreigd zouden worden door andere gedetineerden.

Volgens de rechter in Arnhem was een overplaatsing uit de TA in Vught niet nodig. De vier extreemrechtse radicalen zijn veroordeeld voor een poging tot brandstichting met een terroristisch oogmerk nadat ze twee molotovcocktails naar het gebedshuis aan de Tweede Emmastraat in Enschede hadden gegooid. Op het moment van de aanslag waren er mensen in de moskee, waaronder ook veel kinderen. De vier rechts-extremisten hadden volgens de rechtbank tot doel om de islamitische gemeenschap angst aan te jagen en de gemeente af te laten zien van de beoogde bouw van een AZC tussen Enschede en Glanerbrug. Uit de vele afbeeldingen en whatsappgesprekken in het dossier van de vier terroristen, bijvoorbeeld een foto van een van de verdachten met de SS vlag op de achtergrond, blijkt dat alle verdachten belangstelling hadden voor het rechts-extremisme. Uiteindelijk bleken zij bereid daarbij ook geweld te gebruiken.

TA-Vught, die in 2006 is opgericht, is een afdeling waarin onder andere (vermeende) Syriëgangers zitten. Ook mensen die nog niet zijn veroordeeld en die worden verdacht van een terroristisch misdrijf, komen terecht op de afdeling. Verschillende rechtsgeleerden en andere experts geloven dat de TA averechts werkt. Het platform Bewust Moslim bekritiseert de TA en noemt het een “Inhumane gevangenis, die bewust is ontworpen voor moslims”.