Home Nieuws Erdogan eerste Turkse president in 65 jaar tijd die Griekenland bezoekt, hint...

Erdogan eerste Turkse president in 65 jaar tijd die Griekenland bezoekt, hint op herziening Verdrag van Lausanne

DELEN

President Erdogan is de eerste Turkse president in 65 jaar tijd die Griekenland bezoekt. President Celal Bayar was het laatste Turkse staatshoofd die het land in november 1952 een bezoek bracht. Volgens Erdogan zijn er in het verdrag van Lausanne nog details die uitgewerkt moeten worden.

Erdogan bezocht Griekenland al eens in 2010 als minister president en is er nu op uitnodiging van President Prokopis Pavlopoulos voor een tweedaags bezoek. Erdogan zal ook premier Alexis Tsipras en etnische Turken in West-Thracië ontmoeten. Verwacht wordt dat er tijdens het staatsbezoek gesproken zal worden over het samenwerkingspact dat in 2010 is gesloten tussen beide landen en waarvoor Tsipras en Binali Yildirim in maart 2016 54 samenwerkingsovereenkomsten tekenden.

Ook zal er naar verwachting gesproken worden over samenwerking in gebieden zoals contra-terrorisme, handel, transport, energie, toerisme, cultuur, Cyprus, migratie en zaken die de minderheden in beide landen aangaan, evenals de Turkse verhoudingen met de EU.

Drie belangrijke projecten waarover gesproken zal worden tussen de Grieken en de Turken zijn de goederen- en veerboten tussen Izmir en Thessaloniki, een hogesnelheidstrein tussen Istanbul en Thessaloniki en de bouw van een rivierbrug tussen Kipoi en Ipsala. Volgens de Turkse Centrale Bank lagen de directe investeringen van Griekenland in Turkije op 6,8 miljard dollar tussen 2002 en 2017. In dezelfde periode lagen de Turkse investeringen in Griekenland rond de 200 miljoen dollar.

Volgens de Turkse president zijn er in het verdrag van Lausanne nog details die nog uitgewerkt moeten worden. Zo zouden de inwoners van West-Thracië achtergesteld worden op de rest van het land. Het gemiddelde inkomen in West-Thracië ligt op 2.200 dollar per jaar, terwijl dat in de rest van het land op 18.000 dollar ligt.

Na de verkiezingen in 2015 zag het Griekse parlement weer Turks-Griekse politici terugkeren op het politieke toneel, waarvan het drietal Ayhan Karayusuf, Mustafa Mustafa en Huseyin Zeybek in de Syriza-coalitie van Tsipras plaatsnemen. Ilhan Ahmet, van de Rivierpartij werd gekozen in het Xanthi district in West-Thracië.