Home Nieuws Demonstratie tegen politiegeweld in Den Haag

Demonstratie tegen politiegeweld in Den Haag

DELEN

Op zaterdag 16 december organiseren verschillende organisaties samen van 13:00 – 17.00u op initiatief van Movement X een demonstratie tegen politiegeweld. Aanleiding voor deze demonstratie is de verwachte strafeis in de zaak Mitch Henriquez op 21 december. Ook de familie van Mitch Henriquez is aanwezig tijdens de demonstratie. Dit is de eerste demonstratie waarbij zij zich aansluiten en zich laten horen sinds de dood van Mitch Henriquez. Movement X, Control Alt Delete en de organisaties die zich achter dit initiatief scharen, eisen gerechtigheid voor Mitch Henriquez en zijn nabestaanden.

Vrijspraak agenten dreigt

Op dit moment zijn drie van de vijf agenten al vrijgesproken. Het OM stuurt aan op vrijspreken van de laatste twee agenten omdat zij al veel geleden zouden hebben en Mitch Henriquez zou zijn overleden aan een hartstilstand. Voor Movement X, Control Alt Delete en veel burgers is het een feit: deze vijf agenten hebben de dood van Mitch Henriquez veroorzaakt. Hij kreeg een nekklem, pepperspray in zijn gezicht gewreven, een stomp in zijn gezicht en zijn strottehoofd werd gebroken. In deze zaak zijn tot op heden geen excuses aangeboden voor de doodslag van Mitch Henriquez, is geen schuld bekend en is er geen straf opgelegd aan de daders. Sterker nog: na een periode van verlof kunnen deze agenten straks weer aan het werk.

Steun van familie en diverse organisaties

Onder meer de moeder van Mitch Henriquez en zijn neef zijn aanwezig tijdens de demonstratie en hebben eerder al openlijk hun steun uitgesproken aan dit initiatief. Daarnaast scharen verschillende organisaties zich achter deze demonstratie waaronder Controle Alt Delete, Internationale Socialisten, Doorbraak, Revolutionaire Eenheid, Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina, Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië, Stichting Soul Rebel Movement, Nederland Wordt Beter, Stop Blackface, platform Justice for Mitch.

Programma

De demonstratie start op de Koekamp en voert sympathisanten langs het Vredespaleis en terug waarna verschillende sprekers aan het woord komen rond het thema politiegeweld en etnisch profileren. Sprekers zijn onder meer: Elvin Rigters (host), Alex Dijkhoff (neef Mitch Henriquez), Daryll Landbrug, Naomie Pieter, So Rayatsour, Sarita Bajnath, Dionne Abdoelhafiezkhan en Cemil Yilmaz (Control Alt Delete).

Movement X en Control Alt Delete

Movement X is een onafhankelijke, grassroots beweging die opkomt voor de burgerrechten en strijdt voor een inclusieve samenleving, voor een maatschappij van radicale gelijkwaardigheid. Naast de Nederlandse tak is er ook een Belgische afdeling. Controle Alt Delete is een initiatief van Blikopeners en IZI Solutions waarbij nauw wordt samengewerkt met Amnesty International. CAD begeleidt jongeren, onderwijzen hen over hun rechten op straat en leren hen methodes om het conflict met de politie op straat te minimaliseren.