Home Opinie De vaandeldragers van de beschaafde huichelarij

De vaandeldragers van de beschaafde huichelarij

DELEN
De laatste rage uit Peshawar: Drone carpets. Must have.

Inderdaad beschaafd. Een vriendelijke, charmante vrouw die een leugentje niet schuwt. Af en toe wat gespeelde onbenulligheid. Je kunt kritiek op haar hebben, maar het haar kwalijk nemen gaat bijna te ver. Ze strijdt immers voor iets waar ze in gelooft. In ieder geval voor iets waarvoor ze betaald wordt. Ze is partijdig en daar komt ze ook eerlijk voor uit. Dat verdient respect. Als ik een lieve slang als huisdier zou hebben, zou ik het beestje Esther noemen.

En Esther heeft natuurlijk haar medestanders, haar vaandeldragers.

Logisch dat die medestanders ook een beetje partijdig zijn. Een beetje bias hebben, geëngageerd zijn. Met geëngageerde journalistiek is niets mis en met opinie natuurlijk ook niet.

Er is echter verschil tussen engagement en activisme en er is een verschil tussen activisme en schrijvende prostitutie. En het hoogste ambt van de beschaafde huichelarij is dat van de schrijvende grootinquisiteur. Een publicitair ambt dat zich toelegt op immigratievraagstukken hier, beschouwd vanuit het belang en de bekoring van ’t land van belofte dáár. Dat land lijkt die belofte waar te willen maken ongeacht hoeveel lijken van kinderen het kost, omdat de kinderen van het ene volk nu eenmaal minder waard schijnen te zijn dan de kinderen van het eigen volk. Dat gaat mij en velen met mij soms veel te ver, wat dat land doet. Ook al is het zogenaamd uit zelfverdediging. Je hebt noodweer, je hebt noodweerexces, je hebt disproportioneel geweld en tot slot heb je geplande genocide. Als je in een paar weken meer dan 2000 mensen, grotendeels weerloze burgers -een kwart kinderen- op afstand in de brand steekt en onder het puin begraaft en hun hele infrastructuur vernietigt en vervolgens door een importverbod de wederopbouw frustreert, mag je als zaakwaarnemer van de regering van Israël van mij bij kritiek best van leer trekken en anderen van antisemitisme beschuldigen als ze in hun kritiek te ver gaan. Maar hou dan alsjeblieft ook je mond als die anderen bij een andere misdadige actie tegen burgers hier in Europa, een afwijkend en voor jou discutabel standpunt innemen.

Afshin Ellian zou Afshin Ellian niet zijn als hij als professor niet om de haverklap een pro-Israël of anti-Islam stuk zou schrijven. Waarschijnlijk was hij dan allang van zijn pseudo-wetenschappelije podium in Elsevier in het bruine riool van de middelmatigheid gevallen en verder afgedreven naar een beerput zoals Jalta of De Dagelijkse Standaard waar het neo-McCarthyisme en de xenofobie hoogtij vieren en jongens en meisjes met een pervasieve ontwikkelingsstoornis van de straat gehouden worden en zich columnist mogen noemen. Want als je de onderhuidse misantropie en xenofobie uit Ellian’s stukken fileert, blijft er zelfs van het papier waarop ze gedrukt zijn niets meer over.

Deze schriftgeleerde en grootinquisiteur van de huichelarij presteert het keer op keer om dingen te schrijven die bij vriend en vijand van Israël de tenen doen krommen en de maag doen draaien, zodat het lezende slachtoffer niets anders rest dan een vinger in zijn keel te duwen. Regelmatig zie je in de trein een Elsevier-wrap liggen waarin een half verteerd ontbijt verpakt is.

En neem het de professor eens kwalijk. Het ontstijgen van de geprostitueerde partijdigheid is voor hem en velen van zijn generatie nu eenmaal moeilijk als er voor die partijdigheid grof betaald wordt en de carrièrekansen zich vertienvoudigen. Daarom kan ook Olaf Koens die schijnbaar nog zijn eigen luiers knoopte toen we in 2003 de oorlog met Irak werden ingeluisd zijn escalatie-oeuvre om van Oekraïne een Irak 2.0 te maken zonder problemen in de Volkskrant publiceren. Je zou van de hoofdredactie nog enige matiging in die stukken van Koens verwachten, maar geen chique courtisanes zonder een souteneur die elke dag de bedden opmaakt.

Wil je een respectvolle dialoog? Ga dan niet elke keer dat Israël Palestijnen roostert ter verdediging van zo’n misdrijf het hele Joodse volk en haar lijden als virtueel menselijk schild inzetten zodat je de kritiek vervolgens als antisemitisme kunt kwalificeren en dat Antisemitisme™ kunt inzetten als marketinginstrument voor het stimuleren van emigratie naar het beloofde land met de bedoeling daar nog meer illegale nederzettingen te bouwen.

Wil je een respectvolle dialoog? Als het Westen met valse voorwendselen in 2003 een moderne oliekruistocht in Irak begint waar niet één gevangen genomen piloot, maar duizenden mensen levend verbrand zijn en meer dan vijfhonderd duizend gedood, erken dan dat we zélf fout zaten door de WMD fabeltjes van de neocons te geloven en erken je verantwoordelijkheid voor de gevolgen in Irak nu. Ga niet het verontwaardigde slachtoffertje met dubbele moraal zitten spelen als er vanuit de hoek van de mensen wier land door Westerse staatsterreur compleet is geruïneerd en in een kerkhof is veranderd, een reactie komt.

Heb dan ook het lef om te erkennen dat je fout zit zonder dat eeuwige gejammer of die typische Westerse dubbele moraal waarin je een van de grootste misdaden tegen de menselijkheid uit de recente geschiedenis afdoet met ‘met de kennis van nu hadden we dat nooit gedaan’. Wat is zo’n uitspraak nog waard als het CDA bij de eerstvolgende gelegenheid een versgebakken CDA-partijhuichelaar als voorman tegen het extremisme presenteert? Gaat die sympathiek ogende voorman tegen de “jihadisten” strijden die naar Syrië vertrekken om zich aan te sluiten bij een van de tig partijen die door het Westen financieel en militair gesteund worden? Of is de strijd tegen het extremisme vooral gericht op de Nederlandse moslims die door de carrière-geile schrijftemeiers van de geschreven leugen onder toeziend oog van krantenmadams als Cees van der Laan al jarenlang als extremisten worden geframed? Als Buma ontboden wordt bij de Amerikaanse president voor de volgende aflevering Westers staatsterrorisme, dan buigt de voorman van de strijd tegen het extremisme als een knipmes en kwispelt ie als een beftekkel. Mark my words.

“Die kennis van nu” waarmee het CDA het bloed van honderden duizenden Irakezen van haar handen waste is alweer vergeten. De Amerikaanse neocons en hun bankiers willen van Oekraïne een Irak 2.0 maken en de noodlijdende uitgeversbordelen en hun internationale sterhoeren en haatcolumnisten doen daar net als in de vooravond van 2003 hun stinkende best om het voor elkaar te boksen. Want zo’n hijgende bankier in je nek financiert niet voor niets jarenlang je verlies als je adverteerders weglopen. At some stage you gotta do something in return, buddy.

Aan oorlogen verdient niet alleen de olie- en de wapenindustrie een aardig bedrag. De media vult haar zakken als geen ander. Bij oorlog staat iedereen weer in de rij om weer te adverteren. Hele oorlogsbijlagen, documentaires en fotoboeken komen op de markt. Het regent straks weer journalistieke prijzen voor hen die ons willen laten zien wat voor ellende het in de wereld is, of eigenlijk welke ellende ze elke keer mee helpen veroorzaken door als “journalisten” wekelijks om escalatie te krijsen. De een staat in de spotlight van zijn zelf gecultiveerde oorlog, de ander wordt er burgemeester van Hilversum mee. En de politici die ze ons dagelijks voorschotelen schoppen het straks weer tot secretaris generaal van de NAVO of tot partner bij Ernst & Young.

Nee, met deze generatie poseurs die hun ziel aan de duivel hebben verkocht voor een valse vrijheid die drijft in andermans bloed en olie komt de wereld geen steek verder. Links, rechts, het maakt niet uit. De “islamiseringsdiscussie” die dagelijks gevoerd wordt is een facade om te kunnen wegkijken van de geopolitieke consequenties van Westers staatsterrorisme waarin het ene na het andere land in een rokende puinhoop verandert. Sociaal- of christen-democraten die het over de gevaren van islamisme hebben maar deze gevaren buiten het bloederige decor van onze geopolitieke ambities in Irak, Syrië, Libië, Egypte etc. etc. plaatsen zijn geen haar beter dan de xenofobe fascisten en hun geïndoctrineerde kudde die hier moskeeën in de brand willen steken.

Wil je een fatsoenlijke dialoog? Erken oorzaak en gevolg. Erken dat de Westerse interventies in het Midden Oosten, Zuid-West Azië en Noord Afrika niets te maken hebben met mensenrechten, maar vanwege oliebelangen en landjepik plaatsvinden en dat de scherven van onze activiteiten daar, op een dag ook in onze eigen achtertuin vallen. Pas dan is er kans op een eerlijke dialoog en duurzame vrede. Met de huichelarij die de huiskamer nu bereikt worden we van het ene conflict in het andere getrokken.

Ik zal niet pleiten om minions als Buma of Ellian de podia te ontnemen zoals zij dat bij anderen wel doen. Iedereen die een vette bek wil, kan een patatje oorlog in de snackbar van de hypocrisie halen. Maar het zou goed zijn om die “podia” eens uit het raam of in de prullenbak te gooien. Skip de bekende praat- en haatprogramma’s en die onzinnige journaals en nieuwsuren en verpak hoogstens de vis nog in de krant. Of gooi je TV helemaal weg. Er gaat een wereld voor je open. Debatteren kun je voorlopig in alle vrijheid op internet. Zonder gehinderd te worden door de beschaafde huichelaars en hun glibberige podia vol leugens en georkestreerde tweespalt.