Home Nieuws Brit die zich aansloot bij terreurgroep PKK wordt vervolgd in Groot-Brittannië

Brit die zich aansloot bij terreurgroep PKK wordt vervolgd in Groot-Brittannië

DELEN

Scotland Yard heeft aangekondigd dat de Britse staatsburger James Matthews, die zich aansloot bij de terreurbeweging PKK in Syrië, vervolgd gaat worden voor terreurmisdrijven.

Scotland Yard geeft aan dat Matthews zich in Irak en Syrië bevond op plaatsen waar terreurtrainingen werden gegeven. De Britse oud-soldaat zou in die gebieden getraind zijn in het uitvoeren van terreuroperaties.

Matthews, die vervolgd gaat worden op basis van anti-terreurwetten, moet 14 februari voor de rechter verschijnen. Matthews had eerder een documentaire-optreden als ‘Strijder tegen ISIS’. In werkelijkheid bevond Matthews zich in een strijd tussen twee terreurgroepen. Matthews vocht samen met andere linkse extremisten zoals Jac Holmes, evenals andere ANTIFA-militanten, aan de zijde van de terreurbeweging PKK tegen de terreurgroep ISIS. ANTIFA-leden die wapentrainingen ontvangen van de terreurbeweging PKK zijn onder andere afkomstig uit België, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Verenigde Staten, Duitsland en China.

Groot-Brittannië beschouwt de PKK sinds 2001 officieel als een terreurbeweging. Hoewel de PYD nog niet officieel op de terreurlijst staat, waarschuwen de Britse autoriteiten al langere tijd dat mensen die zich in conflictgebieden mengen in de gewapende strijd vervolgd zullen worden.

Volgens The Independent werkte James Matthews in Saudi Arabië als leraar Engels voor militaire cadetten voordat hij afreisde naar Syrië om zich aan te sluiten bij de terreurbeweging PKK.

De Brits-Koerdische tiener Silhan Ozcelik was in 2015 al eens veroordeeld toen ze zich wilde aansluiten bij de terreurbeweging PKK. Ozcelik werd als minderjarige gestrikt door de PKK om zich bij hen te voegen en was daarvoor een bekend gezicht bij PKK-demonstraties in Londen. PKK-demonstraties zijn een PR-gereedschap voor de terreurbeweging om de publieke opinie te beïnvloeden en jongeren te rekruteren en vinden ook geregeld plaats in Nederland, ondanks het feit dat deze verboden zijn per Nederlandse wet.

Silhan Ozcelik tijdens een PKK demonstratie in Londen.