Home Nieuws Amnesty: Koerden mogelijk schuldig aan etnische zuiveringen in Irak

Amnesty: Koerden mogelijk schuldig aan etnische zuiveringen in Irak

DELEN

Koerdische Peshmerga en mogelijk ook PKK terroristen hebben in het noorden van Irak duizenden woningen vernietigd, meldt Amnesty International in een rapport. Volgens Amnesty proberen de Koerden daarmee doelbewust hele gemeenschappen te ontwortelen. Een strategie die ook de terreurbeweging ISIS veelvuldig gebruikt.

“Het lijkt beleid van de Koerden om Arabische gemeenschappen te verdrijven door hele dorpen die ze hebben heroverd op IS te vernietigen”, zegt Donatella Rovera, Amnesty International’s Senior crisis respons adviseur. “Het dakloos maken van burgers en het opzettelijk vernietigen van huizen en andere bezittingen zonder een militaire rechtvaardiging, is mogelijk een oorlogsmisdaad.”

Gedacht wordt dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Het verkennende onderzoek is uitgevoerd in de periode tussen september 2014 en maart 2015 en is gebaseerd op verklaringen van 100 ooggetuigen en is gedaan in 13 dorpen in Noord-Irak.

In de meeste gevallen ging het om de Peshmerga die de vernietigingen hebben uitgevoerd om de regio etnisch te zuiveren van Arabieren, maar ook de terreurbeweging PKK en Yezidi milities hebben zich er schuldig aan gemaakt.

Volgens Amnesty mogen gevluchte bewoners uit de regio niet terugkeren naar hun woonplaatsen van de Koerden. Tienduizenden wonen nu in geïmproviseerde kampen.

“De autonome Koerdische regering in Noord-Irak moet onmiddellijk de onwettige vernietiging van huizen en bezittingen stoppen en alle benadeelde burgers de geleden schade vergoeden. Burgers die noodgedwongen zijn verdreven moet worden toegestaan terug te kunnen keren naar hun huizen,” zegt Donatella Rovera.

In een eerder rapport van Amnesty werd al duidelijk dat de aan de terreurgroep PKK gelieerde YPG etnische zuiveringen in Syrië pleegt op Arabieren en Turkmenen. Onlangs werd de ex-militair Jitse A. uit Leeuwarden opgepakt voor het deelnemen aan de YPG. Het OM noemt de YPG niet onomstreden in verband met het eerdere Amnesty rapport.