Home Nieuws Amerikanen die Israël boycotten krijgen geen noodhulp na orkaan Harvey

Amerikanen die Israël boycotten krijgen geen noodhulp na orkaan Harvey

DELEN

Amerikanen die in aanmerking willen komen voor overheidshulp in de nasleep van de orkaan Harvey in Texas Dickinson, krijgen dat alleen op voorwaarde dat ze ervoor tekenen Israël niet te zullen boycotten. Burgerrechtenorganisatie ACLU noemt het een schending van de Grondwet.

Het plaatsje Dickinson in Texas heeft aangekondigd dat het aanmeldingen accepteert voor subsidies om inwoners te helpen bij het opbouwen van hun huizen en bedrijven die beschadigd zijn door orkaan Harvey. In het aanmeldingsformulier staat echter één bizarre voorwaarde, namelijk dat de aanvrager moet beloven geen onderdeel te zullen uitmaken van een boycot tegen Israël gedurende de subsidieperiode.

ACLU noemt het een ongrondwettelijke maatregel en is verbaasd dat huisreparaties iets te maken zouden hebben met een land dat zich meer dan 7.000 mijlen verderop bevindt. “Het eerste amendement beschermt de rechten van Amerikanen om deel te nemen aan politieke boycotten, een recht dat expliciet is erkend door het Hooggerechtshof in een zaak die betrekking had op een door NAACP georganiseerde boycotpoging van witte suprematie in Port Gibson, Mississippi. De overheid kan mensen niet dwingen om hun vreedzame politieke activiteiten op te geven om in aanmerking te komen voor overheidsuitkeringen (subsidies)”, aldus ACLU.

De clausule in het Dickinson aanvraagformulier komt voort uit een Texaanse wet die eerder dit jaar is aangenomen, die de staat verbiedt om samen te werken met entiteiten die Israëlische bedrijven of bedrijven die zaken doen in Israël of in de illegale joodse nederzettingen. Andere Amerikaanse steden passen wet ook toe. De stad Galveston eist dat bedrijven die mee willen dingen naar aanbestedingsprojecten van de lokale overheid verklaren dat ze Israël niet boycotten.

Israël ziet zich steeds verder in het nauw gedreven door de succesvolle Boycot, Divestment en Sanctions campagne die tot doel heeft om de illegale Israëlische bezetting van Palestina te beëindigen en lobbyt actief op supranationaal niveau, in de VS en EU, om kritiek op de Israëlische Staat juridisch als antisemitisme aan te laten merken. Israël ziet kritiek op haar illegale joodse nederzettingen in Palestina en de BDS-beweging als een van de grootste bedreiging voor het land en zet alles op alles om tegengeluiden te smoren.