Home Nieuws Alle ogen van de wereld zijn op de ontmoeting van Erdogan met...

Alle ogen van de wereld zijn op de ontmoeting van Erdogan met Trump gericht, dit is wat ze zullen bespreken

DELEN

De Turkse president Erdogan en de Amerikaanse president Trump zullen elkaar dinsdagavond om 18.30 uur Nederlandse tijd treffen in het Witte Huis in Washington. Verwacht wordt dat de twee wereldleiders het zullen hebben over Syrië, terrorisme en uitlevering van de voortvluchtige sekteleider Fethullah Gulen die zich in de Verenigde Staten schuilhoudt.

Trump zal een welkomstceremonie voor President Erdoğan hosten, en de twee leiders zullen elkaar kort ontmoeten in de Oval Office waar een fotomoment wordt verwacht. Trump organiseert ook een lunch voor de Turkse president, de Turkse delegatie en andere Amerikaanse regeringsofficials in de Cabinet Roome.

Erdogan en Trump zullen de situatie in Syrië, in het bijzonder de Amerikaanse beslissing om de Syrische tak van de terreurgroep PKK, YPG, te bewapenen, bespreken. Ook wordt verwacht dat het zal gaan over de mogelijke uitlevering van de voortvluchtige sekteleider Fethullah Gulen, wiens parallelle overheidsstructuur (PDY) en Fethullahistische Terreurorganisatie (FETÖ) verantwoordelijk worden gehouden voor de couppoging in Turkije in juli 2016, waarbij honderden mensen om het leven kwamen en duizenden anderen gewond raakten.

Het was volgens de Turkse krant Sabah niet helemaal duidelijk of de twee leiders ook een persconferentie gaan houden dinsdag.

Na de ontmoeting in het Witte Huis zal Erdogan een groep van denktanks en regionale experts ontmoeten. Ook heeft hij een ontmoeting gepland met CEO’s van grote Amerikaanse multinationals en leiders van investeringsfondsen, om investeringsmogelijkheden in Turkije te bespreken.

Erdogan kwam maandagavond al aan in Washington en verblijft in het Blair House, de gastenresidentie van officiële bezoekers van het Witte Huis. Verwacht wordt dat de Turkse president dinsdagavond naar Turkije vertrekt.

Daily Sabah / DutchTurks